emelie malmgren

jo men nu blev det såhär
in i bloggen lite text bara

Minimalism, Dana, och Cass. Del tre.

I tidigare inlägg som du finner här och här behandlar jag tanken på minimalism som en antikapitalistisk handling, en faktiskt ökning av psykiskt välbefinnande, och bidragande till lägre stresshormoner. Jag diskuterar två youtubers Dana K White och Cass Clutterbug och deras idéer kring hur man rensar och organiserar sina saker.

Idag tänkte jag titta lite närmare på stresspåslag av den tysta att-göra-listan, och diskutera vad det skulle kunna innebära.

“Clutter is in the eye of the beholder.” “The people who talked about it were the ones who had the cortisol response.”

Darby E. Saxbe

Jag har tittat på följande texter: Why Clutter Affects Men and Women Differently (And What to do About it) i bloggen Rich in what matters, The Unbearable Heaviness of Clutter av Emilie Le Beau Lucchesi i The New York Times, och nosat på de relaterade artiklarna No place like home: home tours correlate with daily patterns of mood and cortisol av Darby E. Saxbe, samt Delaying Disposing: Examining the Relationship between Procrastination and Clutter across Generations av Joseph Ferrari & Catherine A. Roster.

Det jag får fram är att den person som har ansvar för hemmet – vanligtvis kvinnor1 – är den som får kortisolökningar i slutet av dagen, när den för den andra parten går ner. Nu skrev jag vanligtvis, men inte undantagslöst, eftersom det också finns män som har och tar ansvar för hemmet och de har en likadan kortisolökning. Kortisol är lite svårt att mäta2 varför jag inte kan tänka mig något annat än att det är svårt att genomföra dessa studier.

Vad jag tar till mig är den upplevda känslan av stress, inte så mycket den uppmätta kortisolnivån. I en av studierna tittade teamet på hur personerna beskrev sina hem med olika värdeord som signaler för stress och påfrestning. Det är för stora växlar att dra att säga att det uteslutande skulle handla om binära kön när det kommer till kortisolnivåer; det är en förenkling av problemet med att inte ta ansvar för det gemensamma hemmet. Någon växel skulle man kunna dra till att det handlar om att cismän kommer undan med ett undvikande beteende. Det är så otroligt lätt att lägga skulden på kvinnan om hemmet anses rörigt, och det kan vara ett långtgående samlarbeteende som till slut får mannen att peka på att det faktiskt är stökigt. Ansvarsfrågan blir återigen hennes att bära.

”I don’t think I’m a hoarder, I think I’m a lousy housekeeper.”

sagt av en kvinna i programmet AE Hoarders

Den tysta att-göra-listan

Att något är tyst gör det inte mindre märkbart. Tänk myggor och små barn, man kan vara otroligt uppmärksam på vad de gör när de blir tysta. En att-göra-lista kan vara mer akuta verbala saker som ”köp mjölk” eller ”ta hand om disken”, men också mindre akuta men ändå talande uppgifter som att sortera ut klädstorlekar ur barnens garderob eller tanken på att beställa julkort i augusti; inte när det är helt urväxt eller när de ska skickas. Alla dessa uppgifter som kommer och går över året, men som inte får så stor uppmärksamhet för att de inte är punktliga som att byta till vinterdäck. Det är lika tydligt som de stora frågorna hur stor är en tårtbit och hur långt är ett snöre? När är barnet så långt att denne växer ur den där tröjan?

Att minimera antalet saker hemma kan lugna ner både den verbala och den icke-verbala att-göra-listan till viskningar och aningar. Om det inte finns lika mycket saker att ta hand om finns det ju så att säga inte lika mycket saker att ta hand om, för att uttrycka det uppenbara. Det är bra om det här är en gemensam uppgift i hemmet, för att inte ännu en kvinna ska känna sig som en projektledare eller dålig husfru. Ansvarsfrågan kan inte alltid vara hennes att bära. Ett hem är inte ett hem om det får dig att kippa efter andan. Om känslan av överväldigande är vad du möts av när du kommer hem är inte den rätta vägen att fly utan att reducera antalet prylar tills du kommer hem till en utandning.
Inre frid.

  1. Jag ber om ursäkt för den binära benämningen, den är tagen från studien; jag antar att det i det här fallet beräknas som ciskvinnor som lever i relation med cismän utan vidare specifikation. Men det skulle vara intressant att se en fördjupning i studien utifrån icke-binära eller normativa relationer. ↩︎
  2. Läs mer om hur man tar testet och fundera på hur det ska kunna mätas under dagen på ett tillbörligt vis. Cortisol blood test ↩︎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.