emelie malmgren

jo men nu blev det såhär
in i bloggen lite text bara

Minimalism, Dana och Cass. Part deux.

I förra inlägget om minimalism, kapitalism, Dana och Cass pratade jag om hur man kan göra minimalism till en antikapitalistisk handling. Tvärvägra det system som påverkar oss negativt på alla plan, och politiskt uppmuntrar till fascism. Eller ja, det skrev jag kanske inte men det var vad jag menade.

Har du inte läst det så gör det här. Jag tror du kan gilla det. Sen kan du komma tillbaka hit.

Idag tänkte jag diskutera organisation. Woho.

Men först. En behållare.

Jag tänker såhär; behållare. En behållare behåller saker, och gärna håller dem, tanken är väl att det ska vara en ganska bekväm behållning också. Så om vi har en behållare, säg en syltburk för att hålla oss till mikronivå; den skulle kunna innehålla sylt men bara upp till en viss gräns – till slut rinner sylten ut. Man kan också förvara pennor i en syltburk, men då förslagsvis helt utan sylt, men det är vanligt att man försöker förvara mer pennor i burken än vad burken egentligen klarar av varför pennor spretar, stretar emot och ramlar ut. Man skaffar en till burk och fortsätter förvara alla pennor.

Här skulle man kunna stanna upp och säga att pennor är precis som sylt och att det räcker med en burk pennor1 och på så vis begränsa sitt pennmanskap till behållarens begränsning. Det är ett ganska trevligt förhållningssätt.

I mitt kök har jag flera behållare för att markera begränsningen på hur mycket jag kan ha av en viss sak. Jag har en äldre emaljerad hink för mina redskap, och jag har en tjusig bricka för flaskor (olja, ättika, soja, ni vet den sortens flaskor som ofrånkomligen verkar ansamla sig i just kök). I/på dessa behöver saker vara på ett bekvämt och luftigt vis, för att det ska vara lätt att ta något från dem utan att det påverkar det andra i behållaren nämnvärt. Bänkarna är en annan slags behållare, begränsning, eller hur jag ska beskriva det. Begränsning är nog rätt ord här. Jag vill inte ha mer på mina bänkar än vad som är bekvämt att ha och administrera.

Jag har inte särskilt mycket på bordet för att jag inte vill plocka fram och plocka undan så många saker varje gång vi ska sätta oss till bords. Plocka fram och plocka undan är generellt min sämsta gren. Fruktansvärt tråkigt.

Samma tanke berör köket; jag vill inte ha fler saker i mitt kök än vad som är bekvämt och luftigt för mitt sätt att vara i ett kök. Naturligtvis är det precis samma tanke som berör hela mitt hem, mitt liv, mina relationer. Jag behöver få ha och ta plats på ett bekvämt sätt i mitt liv och hem.

”Men kan jag komma till punkten om att organisera någon gång?” tänker du. ”Jag har inte kommit hit för livsfilosofier, jag har kommit hit för att få reda på hur jag kan organisera mina grejer.” Synd, saken är den att du behöver göra dig av med en massa saker först för att de andra och du själv ska få plats i ditt liv. Men okej.

Organisera, föredrar du det synliga eller det fördolda?

När du visualiserar ditt drömkök. Tänk dig köket nu. Är det stort, luftigt, arbetsytor? Där är nog de flesta rörande överens. ”Nej nej jag vill ha en skrubb utan fläkt jag måste backa ur för det går inte att vända sig i den.” sa ingen, men vi kan alla föreställa oss den skrubben. Tillbaka till drömköket.

Hänger alla redskap framme? Har du satt upp hyllor i ditt mentala kök, där alla tallrikar står framme? Eller är det skåp och lådor som du drar ut med alla dina saker i?

Detta mentala kök kan vara en indikation på hur du mår bäst av att förvara majoriteten av dina saker. Cass från Clutterbug pratar otroligt varmt om sin teori kring detta, om en person är en visuell eller dold förvarare. Jag har alltid trott att jag är en visuell förvarare med tanke på att allt gärna ligger framme i en hög med allting överst, men ju mer jag gräver ur min lägenhet ju mer landar jag i att jag tycker om att ha det undanstoppat. Problemet var inte att allt låg framme, problemet var att jag hade för mycket saker.

Organisera, föredrar du makro eller mikroorganisation?

Nästa steg är att se om du är en detaljorganiserad person eller inte. Det är ganska enkelt att ta reda på, såvida du inte har frigående kaniner/valpar och är rädd om dina skor.

När du kommer hem och tar av dig dina skor; ställer du dem på hyllan eller står de kvar på golvet?

Om du alltid ställer dem prydligt på skostället är risken hög att du är en detaljorganiserad person, och det är bättre att organisera dina saker i mikrokategorier. Exempelvis Blyerts, Bläck, och Akvarell. Inte bara Pennor. Ständigt dessa pennor som exempel. Men det var så svårt att blanda sylten, jag föredrar min lingonsylt utan jordgubbar.

Skulle det vara så att du har frigående kaniner/valpar hemma och är rädd om dina skor skulle du kunna jämföra med om du ställer tillbaka mjölkpaketet på samma plats varje gång i kylen. Eller det kanske är ett test för OCD. Hursomhelst.

Cass (föga förvånande eftersom hon kallar sitt koncept för Clutterbug) namnger dessa efter fyra olika insekter; Bi, Fjäril, Nyckelpiga, och Syrsa. Klickar du på länken kommer du till ett quiz, det kan ju vara lite roligt. När man är på det klara med om man är en detaljorganiserad person eller inte, samt om man föredrar att förvara sina saker synligt eller dolt så kan man putta in sig själv i fyra löst avgränsade kategorier.

Det här var roligt, och ett ämne jag skulle kunna prata hur länge som helst om. Vad sägs om att du tar quizet och så fortsätter vi om ett par dagar igen?

Tack för att du läste, skriv gärna vad du fick för resultat i quizet. Jag fick (föga förvånande) Nyckelpiga med inslag av Syrsa.

<3 Emelie

  1. Om man inte är konstnär eller liknande väldigt väldigt inne på pennor, då förstår jag om det behövs något mer än en syltburk. ↩︎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.