emelie malmgren

jo men nu blev det såhär
in i bloggen lite text bara

Det är slut.

Det är fredagseftermiddag och jag ligger i mörkret och tystnaden, väntar på att ännu ett migränanfall ska klinga av. Småscrollar på nersläckt mobil. Uttråkad. Pokemon Go fungerar inte när jag har migrän eftersom det blinkar för mycket. Funderar. Instagram kan vara lite kämpigt med rörliga zoomande reels i olika tempon.

Funderar på min närvaro i sociala medier, men också min konsumtion av sociala medier.
Jag har hängt med i chattgrupper, forum, sociala medier etc sedan jag började hänga på Internet -95. Det är en stund. Det har konsumerats en del sociala medier under den tiden.

Bestämmer mig för att sluta gilla alla sidor på Facebook. Bara sluta. Alla de där företagen som jag någon gång gillat för att få rabatt eller kampanj eller bråte. Alla de där sidorna jag gillade i Facebooks barndom när jag klickade i att jag minsann gillade både styrketräning, Foo fighters, och långpromenader. Vem ville egentligen veta det då?

Vem bryr sig ens om att jag nu 15 år senare plockar bort det?
Inte en jäkel.

Det är en lång lista av sidor, vänners gamla företag, jobb jag haft, butiker som inte finns längre. Upptåget tar nästan en vecka att genomföra. Alla dessa gillanden som skulle säga något om vem jag är som person men som mest samlade ihop sig i ett etikettmoln utan aktualisering. Jag går ur nästan alla grupper, samt arkiverar några jag var admin för, och de jag stannar kvar i valde jag att sluta följa så att jag aktivt får ta ett steg att se vad som skrivs. Jag raderar sms- och messengerkonversationer och drar gränsen vid att om personen och jag inte haft ett meningsutbyte i år så tas det bort. Fann att det fanns konversationer som skapats och avslutats 2007. Väck med dem. Jag har inget intresse att spara på dem, då jag inte ens tänkt på att de fanns.

Vad blir kvar?

Mina vänner, där Sussi är den som mest frekvent postar något, samt en handfull tangorelaterade grupper.

Så tyst det blev.

Jag kan å det varmaste rekommendera hanteringen. Sedan tidigare har jag för vana att skala ner antalet konton jag följer på Instagram, men det här var första gången på som jag på Facebook valde att skala bort grupper och företag. Flödet är ljuvligt, ingen massiv reklam, och det är bara mina vänner jag ser.

Nästa steg är att ta bort personkonton..

  1. Där personen inte skrivit något själv på tre år.
    Dvs bara gratulationer från andra på deras sida.
  2. Om jag mötte personen på gatan skulle jag:
    a) inte kännas vid dem eller
    b) svara att allt är bra om de skulle fråga hur jag mår.

Nu har det gått snart en vecka sedan jag började skriva på det här inlägget, ju mer ju mer jag rensar ju mer ju mer fri känner jag mig.

Tiddelipom.

Tack för att du läser, skriv gärna en kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.