emelie malmgren

jo men nu blev det såhär
in i bloggen lite text bara

Varför? Var? och Hur?

De rimliga frågorna en kan ställa sig när en rensar hemma. Varför ska jag behålla den här saken? Har den ett syfte? Var ska jag ställa den här saken? Har den en bra plats eller kommer den bara snurra runt i hemmet? Hur ska jag förvara den här saken? Har den bara en plats i ett förråd eller är den en aktiv del av mitt liv? Kommer mina nära och kära bli glada och tacksamma över att jag sparat den här prytteln i alla år och de får nöjet att ta hand om den när jag går vidare med tiden?

Varför ska jag behålla den annars?

Var ska jag ha den? Blir det bra så?

Hur kommer den göra mitt liv till en bättre plats?

En bok som kommit in på min läslista är Margareta Magnussons Döstädning – ingen sorglig historia.

Döstädning: att sortera, rensa och kategorisera en människas lösören. Ursprungligen inför en förestående död, men i vardagligt tal även något att göra för att skapa ordning i livet – för att hitta skräpet som kan slängas, sakerna med affektionsvärde eller de riktiga dyrgriparna. 
I Döstädning skriver Margareta Magnusson en glädjefylld, rörande och uppfriskande bok om resan det är att gå igenom allt det man samlat på sig under en livstid.

Albert Bonnier Förlag

Just tanken att rensa hemma för att ens nära och kära inte ska behöva ta hand om saker som inte betydde något för en är en tanke som ligger mig väldigt nära. Även om själva idén om att lämna tiden känns lite tidig då det känns som jag inte levat mer än kanske halvvägs. Men jag tror inte det är för tidigt att titta på vad jag delar livet med. Det gör det mycket enklare att rensa när det inte är min upplevelse som är den centrala, mina minnen av händelsen är inte knuten till saken jag håller i handen. Korten jag fick vid händelsen är inte något som behövs förvaras för eftertiden, då ingen kommer veta vem den där Jimmy var som Kristin skrev på kortet med. Det minns inte jag nu; varför skulle jag lasta det bryderiet åt mina efterlevande?

Jag återkommer med en bokrecension, men såhär i förhand lovar jag nästan säga att jag vet flera som skulle må bra av att läsa boken.

Har du läst den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.