Alfabetets motsvarighet till ”och bilen går bra?”
Jag sätter tänderna i en ABC-bok efter ett boktips i poddform. Jag har spetsat mina öron och lyssnat ivrigt när Sara Lövestam berättade bokstäverna. Speciellt G; som alltid varit en bokstav jag tyckt särskilt mycket om. Nu blev den inte mindre favorit. Samtidigt kikade jag på biblioteket om jag kunde låna till mig ett exemplar av boken.
Nu är den i min famn och jag fröjdas åt språket och ordvindlandet. Det är inte bara bokstävernas form utan dess förmåga som Lövestam klämmer åt. Boken är rikt illustrerad med teckningar av Sara Lövestam. Tonen är fantastiskt dryg och balanserar våghalsigt mellan komik och vetenskaplighet.
Visst kan man ha en favoritbokstav?
Jag tänker mig det, att det alltid finns en krumelur som är särskilt tilltalande. Inte alla G, det beror på typsnittet. Men generellt. Ett G. Själva innebörden är också mångsidig. Man kan vara på G. Jag hejdar mig från att hoppa till G på en gång, och läser mig igenom hela alfabetet i tur och ordning.
Boken är en liten fröjd som snabbt sveper med en in i sidorna, och de historiska vindlingarna om bokstäverna. Det blandas hej vilt över mänsklighetens tid. Lövestam pratar om Etrusker och Svensk Riks-tumult i samma andhämtning – däremellan utdelar hon ett asgarv i fotnoten. Hur eller hur är det här en fantastisk underhållning med god allmänbildning som följd.
Hur var det med g & G?
Jo men till att börja med så är det en krumelurbokstav hur man än gör : g och G. När jag roar mig på dafont.com eller google fonts är det typsnitt med tjusigast G som vinner min gunst. Det här typsnittet tex har ett ljuvligt litet G, och det heter Cambria, medan rubriksättningen går i Cormorant. Båda är serifer eftersom allt blir bättre med serifer.
I boken fick jag lära mig att G hittas i det grekiska alfabetet redan i den inledande trion : Gamma. Grekerna var glada i G men det var oöversättligt när det kom fram till etruskisk språkbild. Ständigt dessa etrusker att ställa grekiska seder på huvudet. Det består av ett ljud i halsen som inte etruskerna använde sig av varför det rationaliserades bort. Kvinnor hade rättigheter i samhället men de hade inte klickljud i halsen. Oskick! Istället ville de väldigt gärna ha en k-ljud och ett p-ljud, på samma sätt som finnar ibland byter ut gubbar mot kuppar och annat bedårande.
Men G kom tillbaka med hjälp av latinet och romanspråken via en inblandning av C, K, Q, och NG. Hur kan jag inte älska G ännu mer nu? Dessutom har det en liten fnurk.
Då vet jag inte om jag vill börja prata om Q
På redan nämnda siter kan jag ju skrolla mig blind av frasen ”The quick brown fox jumps over the lazy dog” och framförallt om hur tokigt q ser ut. Det går Lövestam in på i detalj – och mer! Men jag säger inte mer än så.
Det skulle vara en alltför stor spoiler för denna lilla pärla.
Slutbetyg av Sara Lövestam ”ABC-bok för vuxna : Hur bokstäverna uppkom och vad de gjort sedan dess”
Jag kan inte inte rekommendera den här boken till någon. Sara Lövestam ”ABC-bok för vuxna : Hur bokstäverna uppkom och vad de gjort sedan dess” är en källa till tusen skrattårar. Det är en bok jag vill ha i min bokhylla för framtida referenser. Det är en bok som jag vill ge bort, men mest behålla själv; som ett troll med en skatt. Och det är ganska givet att den får minst fyra pluppar i betyg.
Hitta den på bokfynd.nu : Sara Lövestam ”ABC-bok för vuxna : Hur bokstäverna uppkom och vad de gjort sedan dess”.
Vill du läsa fler bokrecesioner? Å det här är min första för den här bloggen, men jag vågar lova att det kommer fler. Jag har en dramatikrecension i pipen så det kan vara värt att hålla utkik efter. Tills dess kanske jag kan fresta med några filmrecensioner?