emelie malmgren

jo men nu blev det såhär
in i bloggen lite text bara

Nere på botten, här är det toppen, havet är djupt

Jag konsumerar väldigt mängden poddar, och den här veckan vill jag ta tillfället i akt och tipsa om två guldkorn jag hittat i flödet. Av en slump handlar båda dessa om fiskar!

Vem behöver inte lite insikt om fiskforskning och hur vi tar hand om våra fiskar?

Naturmorgons podd om Ålen

Ett temaprogram om ålen. Om dess märkliga levnadssätt, varför det finns så mycket färre ålar nu för tiden och vad som görs för att hjälpa den.

En gång var den europeiska ålen troligtvis vår allra vanligaste insjöfisk, i alla fall om man räknar i biomassa. Visst finns det fortfarande ål, men den har minskat så kraftigt att den numera är akut hotad, både i Sverige och internationellt.

Vi ägnar hela programmet åt ålen, denna mytiska fisk som föds i Sargassohavet, förs till Europa med havsströmmarna, vandrar upp i vattendrag i exempelvis Sverige, förvandlas tre gånger under sin livstid och, om den klarar alla utmaningar den möter, till slut simmar tillbaka till Sargassohavet för att leka och sedan dö.

Lyssna till Naturmorgons podd om ålen.

Bildningspodden om Fiskar

Fiskforskning har länge handlat om bestånd, storfiske och andra miljöfrågor. Men på senare år har nya rön och perspektiv börjat förändra forskningen om fisk.

Vad gör det med vår syn på fiske när vi vet att fiskar känner mer smärta än vad vi tidigare har förstått? Hur förändras vår bild av fiskar när vi lär oss att vissa arter tillhör den exklusiva skara djur som känner igen sig själva i en spegel? Och vad händer egentligen med flugfisket om man tar bort kroken? Bildningspodden håvar in fiskforskningens nya kunskaper.

Lyssna på Bildningspoddens program om fiskar.

Jag tyckte särskilt mycket om putsarfiskarnas självmedvetenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.